Marino Marčina – prvi zadarski igrač na službenim badmintonskim natjecanjima

Badminton nije osobito popularan sport u Zadru. Mi u Badminton Zadar pokušavamo to promijeniti. Jedna od ključnih komponenti profesionalnog sporta je sudjelovanje na natjecanjima. Prošle godine organizirali smo dva rekreativna badmintonska turnira, no ipak, glavni test za igrače odvija se na službenim natjecanjima.

Krajem prošle godine Badminton Zadar postao je  službeni član Hrvatskog badmintonskog saveza, što nam omogućuje slanje igrača iz Zadra na službena natjecanja. Sezona hrvatskih nacionalnih turnira počinje u siječnju i sastoji se od četiri događanja: dva prije ljeta i dva nakon. Sezona završava u prosincu sa nacionalnim prvenstvom.

Članstvo u savezu bez slanja igrača na natjecanja nema smisla, stoga, kako bi u potpunosti iskoristili novostečene mogućnosti, pitali smo mladog igrača Marina Marčinu želi li sudjelovati u nacionalnim turnirima, što je on rado prihvatio. Nakon ispunjavanja potrebne papirologije, Marino je postao registrirani igrač spreman za natjecanje.

25.1.2020. Marino je sudjelovao u svom prvom nacionalnom turniru u kategoriji U17 MS, koji se održao u Čakovcu. Završio je na 9. mjestu u poretku od 19 igrača. Izgubio je samo jedan meč (11:21, 14:21), koji je igrao protiv trenutno najboljeg igrača u svojoj kategoriji. Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima te vjerujemo da je Marino učinio veliki korak u promociji badmintona u Zadru. Također se nadamo da će s vremenom više igrača slijediti njegov primjer te se natjecati na službenim turnirima.

Marino i badminton

Marino je ušao u svijet badmintona 2014. godine kada je išao u 4. razred. Njegov učitelj TZK, Miroslav Čačić, iz Osnovne škole Stanovi, prepoznao je njegov potencijal i poslao ga je u lokalni Badmintonski klub Iader. Nakon šest godina igranja, Marino je prikupio impresivnu količinu medalja kroz školska, lokalna i regionalna natjecanja. Marino je igrao u svim postojećim kategorijama: MS, MD i XD.

Marinova postignuća:

  • Dalmatinska Liga – 20 zlatnih medalja, 6 srebrnih, 2 brončane
  • 3 puta dobitnik trojefa za ukupnog pobjednika  Dalmatinske lige (2017, 2018, 2019)
  • Regionalna školska natjecanja: zlatna medalja 2015. i 2017.
  • Badminton Za Sve, Zadar – srebrna medalja 2019.

Mi u Badminton Zadar veselimo se Marinovom napretku i želimo mu sreću u ostalim službenim turnirima!

Kratak pregled njegovog puta od dječaka do mladog sportaša