Prva medalja za Zadar na Hrvatskom kupu

Zadar je osvojio prvu medalju na Hrvatskom kupu na dobnu kategoriju mlađe juniore (U17). U Zagrebu su u razmaku od tri dana ( 25.09.2020. – 27.09.2020) održana zaostala natjecanja Hrvatskog kupa čije je održavanje spriječila pandemija koronavirusa. Badmintonski klub Zagreb Maksimir bio je domaćin Hrvatskog kupa za seniore, juniore, mlađe juniore, kadete, mlađe kadete i poletarce. 

Iz Badminton Zadar dva mlada dječaka, Marino Marčinu i Vitu Ivaniševića koji su se natjecali u 2. kol Hrvatski kup U17. Vito je igrao MS i Marino je igrao i MS i XD. U XD-u Marino je igrao u paru s Nikom Matovinom iz BK Koprivnice. Prvi put su se uparili i oboje su prvi put igrali XD. Bez pripreme bio je to težak zadatak ispred njih.

Marino i Nika su lako dobili svoj prvi meč. Druga utakmica bila je protiv viceprvaka turnira. Izgubili su meč, ali ponajviše zbog nove kombinacije i nedostatka iskustva. Prišli su vrlo blizu u 2. igri protiv rivala. Za 3. poziciju izgubili su prvu utakmicu 20:22. Još jednom se radilo o smirivanju živaca i zajedničkom pronalaženju ritma kao partneri. Polako su se popravljali i pobijedili u 2. gemu na 21:18. Ulazeći u tok, bili su prilično opušteni i stjecali samopouzdanje. To je dodatno pomoglo njihovoj igri kako se vidjelo u posljednjoj utakmici, koju su ugodno osvojili 21:12 i sretno odšetali do plasmana za svoju zasluženu medalju.

U singlu, Marino i Vito su izvučeni da prvi meč igraju jedan protiv drugog. Vito se žestoko borio, ali je izgubio od 21:19, 23:21. Druga utakmica za Marino bila je protiv drugog nositelja turnira, Roka Pipunića. Još jednom je zbog nedostatka iskustva i treninga prvu utakmicu lako izgubio s 21: 8. Ostajući pozitivan, popravio se u 2. gemu, ali nažalost izgubio vrlo blizu s 21:19. Roko je nastavio s osvajanjem naslova. Marino je imao kombinaciju poraza i pobjede i na kraju je bio 7.

Izgubivši od Marina, Vito se preselio u donji krug. No, budući da nije bio igrač badmintona i samo je povremeno igrao badminton, to mu neće biti lako. Prije početka turnira razgovarali smo s Vitom i razvili plan. Sada je preostalo vidjeti koliko on to može pratiti i ostati usredotočen na to unatoč rezultatima. Nije mu bilo lako, ali uz redovite poticaje i podsjetnike, više-manje je zadržao fokus. To mu je pomoglo da pobijedi 2. meč i 3. meč u 3 seta sa 17-21, 21-18, 23-21 i 18-21, 21-15, 21-8. Zauzeo je 9. mjesto, što nije loše za povremenog igrača koji se prvi put natječe u nacionalnoj konkurenciji protiv igrača koji prolaze redovite treninge.

Mi smo u Badmintonu Zadar prezadovoljni rezultatima koje su postigli dečki. Više od rezultata, sretni smo što su pokazali interes i hrabrost za sudjelovanje na turniru na nacionalnoj razini. Bez ikakvog treninga i samo uz poravnanje ciljeva i zadržavanje fokusa na cilju tijekom igre, donijeli su im rezultate. To pokazuje koliko je važno ostati usredotočen. Nadamo se da će ih ovo iskustvo motivirati da se upišu na redovite treninge. Znamo svoja ograničenja, ali uvjereni smo da će predanošću i fokusom kvalitetan trening puno poboljšati njihovu igru. To poboljšanje u njihovoj igri pomoći će razviti njihovo samopouzdanje, a time i motivaciju u samopromocijskom ciklusu.

Također se zahvaljujemo Badminton klubu Koprivnicu i Niki Matovini na partnerstvu s Marinom Marčinom. Nadamo se da ćemo zadržati ovo partnerstvo i dalje ga razvijati u sljedećoj prilici. Do tada vježbajmo.

Više slike od HK

Tablica rezultata